Makarna ise bir san timetrekareye yakin bir
boyutta kareler halinde kesilir. Kesilen ürünler daha sonra rutubeti
gidecek sekilde kurutulur. Asmakarna kesimi kisa hazirlik olarak yaz
sonu veya sonbaharda yapilir. Bu da yine kadmlar arasinda dayanisma ile
yapilan bir istir. Yag, salça ve kiyma konulup pisirilirken, baharatla,
özellikle naneyle zenginlestirilen çorba çok lezzetlidir. Makarna da
mantiya benzer yöntemle pisirilir. Kaynayan suya atilarak haslanan
eristenin ise, pistikten sonra suyu süzülür , üzerine tereyagi ve salça
karisima dökülerek yenmeye hazir hale getirilir.
Unlu
Yiyeceklerden: Bir digeri, su böregidir. Hamur, yufka seklinde
açildiktan sonra kaynar suda haslanir. Kaabi, firinagzi,
karin-mumbartlar arasina yag serpilir, iki kata maydanozlu kiyma
konulur. Daha sonra firinda kizarti1w. Kuru börek, tandir böregi, katmer
yine ünlü yiyeceklerdendir.
Arabaşı:
Hem yapilmasi, hem de yenmesi marifet isteyen bir yemektir. Bir ölçek
una on ölçek su konularak iyice kaynatilir. Belli bir kivama geldikten
sonra sinilere dökülerek sogumaya birakilir. Pihtilasan hamur, ayrica
pisirilen tavuk etli çorbayla içilir. Bu daha çok çerez türü bir
yemektir. Yalniz kis aylarinda yenir. Tavuk etli çorbasi oldukça fazla
biberlidir, limon sikilir ve genellikle oturmalarda gecenin geç
saatlerinde yenilir. Bu yemegin en önemli adabi, kasiga büyük parça
halinde hamur almak ve bunu çorba tasma batirirken içine düsürmemek ve
hamurlari çignemeden yutmaktir. Hamuru düsürenlere, ayni yemegin
yaptirilmasi cezasi uygulanir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder